Cuti..cuti..cuti

Posted: January 13, 2007 in LiFe^n^FamilY

Allahuakbar..cuti memang seronk..esp utk budak2 skolah..tapi aku bukan budak skolah dah..seronok mmg seronok..tp, br 2 ari aku duk umah..aku dpt rase betape boriinggnye cuti panjang ni..3 bulan..ArrRgH..aku nak buat ape?bulan 12, lepas puas lepak2 kat umah, mulalah aku usahakan rancangan2 aku..

ni adlh rncangan aku ..

1st,nak gi kelas menjahit..after mak tau ade kelas menjahit stlh diberitahu oleh pak cik cina yang baiki mesin jahit mak, trus mak cadangkan kat aku.ayah pun bersungguh2. kata ayah, belaja jahit baju melayu.nanti, x yah kasi org lain jahit dah.aku akur je.memang minat gak.Alhamdulillah, skrang ni aku dah 3 kali gi kelas tu. kat wisma belia. kelas pun quite ok la. mule2, cuak gak ngan tenaga pengajar..tapi, lame2..mmg diorg friendly..kak za, kak cik, n kak ana..sume2 tu expert taylor! br 3 hari, aku dh belajar buat leher..skrang tgh tikam tulang belut..x siap lagi..nape la aku malas sgt nak sambung buat kat rumah?

2nd, aku nak sangat ke kelas tahfiz.after aku ngan mak tanye ttg kelas menjahit pagi tu, kitorg trs menuju ke masjid..tanye ttg kelas tahfiz..aku minat btul nak tahfiz..pg tu x dpt maklumat, n mak cik siak masjid tu kasi no tepon us. najib..after mak call die, nyatalah aku x layak kalo nak masuk terus…kalo nak masuk, kene ade BAT..bahasa arab tinggi..aku bukan amik aliran agama..mane nak ade? “if not ustaz?” tanye lg mak aku..kalo xde, bleh amik bat private ..n then masuk kat msjid selama 3 tahun..kene amik bat private?n then tahfiz 3 thn? lame gak tuh..ntah2..kwn2 sume dh graduate tme tu..n aku baru nak melangkah msuk u..bayaran kat masjid rm 500 n yg len2 tu ditanggung yayasan pahang..gitule camne kalo aku nak masuk menurut mak aku..aku menghela nafas panjang dan mula tutup semula buku hasrat untuk belajar tahfiz………..

walaupun aku tau tahfiz ini x semudah yg disangka, tapi, aku dh lme simpan hasrat nak masuk..kalo DQ, perlu lulus mana2 satu PSI n PQS..ni aku dpt tau thn lepas, after surfing sat..bile dpt tau je..aku pk..mn aku ade PSI n PQS..aku amik sains..bukan agama..lgpun, skolah aku memang sekolah sains..bukan integrasi..xde yang lain selain sains kat situ..aku akur..rase nyesal pun ade nape x buat tambahan sujek..tp, mmg truk kalo study..dgn xde cikgu yg khusus…….lepas aku ngadu kat fathimah, kwn yg baek ngan aku tyme nadwah, n aidah, kwn aku yg mmg open-minded, aidah suggest, jgn nyesal, rezki awk bkn kt situ…….time kasih aidah..tul gak..tyme tu dpt sms free..mn x nye..mmg aku melagha abis..abis pnuh inbox aku dgn name aidah..hahahah

3rd, aku nak wat ape lg ek tyme cuti ni? pk pk balik, teringat time skool dlu..dinah n zerp ade ajak aku dtg umah die..dtg umah dinah bley tolng die meniaga kat pasar mlm..bunyi macam best je..mmg die eager tul ajak aku.. lg die kate, dtgla ngan syimah skali..tapi, mmg lme dh aku x cntact ngan die..ape kaba ye dinah skrang? makin gemuk?hehehe..walopun aku tau die susah nak naik bdn even die mkn byk skalipun..sbb kdr metabolisme bdnn die tinggi..in fact, die mmg kuat mkn, lg kuat dr aku..:)..tul x dinah?

lg sorang..zerpy pun ade ajak gak dtg kl..aku pun seronok denga pelawaannya..mcm best je.lgpun kota kl mmg pnuh hiburan..ahah..hiburan je pk..x gak sbnrnye, kl mmg agk lgkap dgn pelbagai mende..lg2..die sng untk ke times psal ayh die keje sit..aku pn x saba nak gi umah die..eager tul die ajak aku tido umah die..tapi, entahlah, after aku suarekan kat ayah aku, ayah aku senag2 pangkah aku..duk umah la die kate, byk keje nak wat..tu1st time aku bagtau die time kitorg cat porch kerrta same2..aku..aku denga je n kene admit it..bulan januari, ade pameran sains islam kat kl..n zerp didn’t stop asking me 2 go there..when i asked my father, he torture me a bit.”x payah.kat umah ni byk keje.cube kemas2 umah ni skit.bukn xde keje.abiskn duit je.ingat sume senang je..kalo nk sume dpt, henfon dpt, idup senang”lebih kurg gitula ayah jawab.sory kalo aku menokok n lari dr dialog sbnr n smmgnye aku x leh nk ingt exact wods yg kua dr mulut die..tyme tu..mmg bengang skit la.x tau la aku pk ape, ade setan hasut kot, trus aku genggam tgn aku n halakan ke belakang die..EEeEE..tapi, belakang die a..maybe nak lps gram skit kot..tp, rp2nye abg farid, abg ipar aku nampk kejadian tu..aku trus trnkn tgn tu.. n pk balik..kurg haja ke aku ni?Astagfirullah..minta maaf ayah..n then aku pk kebnaran kata2 die..maybe byk yg tersirat..after that, zerp told me that she will go to the exhibition with frh nadia n fatin..n sehe will go there 2nd tyme wif me..then i said, insyaAllah kalo ade rezki, doa2knlah…smbail teringat kate2 ayah petang tadi..huhuhu

4th, aku pk nak keje.. sbb nak discover more ttg realiti kehidupan kat kuantan ni..nak tgk sikap org ktn..kasi aku kerja kuli pn xpe..jadi pencuci pinggn restoran ke..hahaha..aku dh start pk mcm2. lg2 aku blaja menjahit kt bndar..berangan2 nakgi keja lepas kelas menjahit..pas aku suarekn kt adik bradik yg lain, diorg senyum je denga idea aku yang xpk pnjag ni..hahaha..peduli ape.

1 pg, kayi bagitau ayah..n ayah suggest, dr keje camtu, baik awk menulis..cr isu2 semase.buat kajian skit..anta kat paper or majalah..br awk bley tahu standard krgn untuk disiarkan..awk leh dpt byk benefit..u can sharpen ur writing skills..dr keje pnat2…dpt duit skit? aku pk2 balik..tul gak cakap ayh tu..aku trus bersemangat..hangat2 tahi ayam pun bermula..tyme tu sibuk pasal saddam..n aku trus kongsi cite pasal saddam ngan adibah..sesungguhnya adibah mmg minat isu2 semase ni..dr dlu lg, slalunye die x pnah miss bc paper..n die slalu cite kt aku on the way balik prep..balik skolah.. kbtulan die anta emel kat aku..n aku trus mnrus brsmgt mmbalasnye awal pepagi bute tu..adibah,kwn aku yg agak rapat..kitorg slalu kongc mslh bersame..cume after cuti ni, jarang cntact die through sms..no die aku x 8pax pun.sori ye ebah..nasib baik x 8pax awl2 sbb die tuka no lepas tu..n die pun jarang topup..macm aku gak..kalo zerp, die maybe xde masalah nk topup slalu kalo dh abes..pasal kegiatan menulis tu, smpai skrang..aku x siapkan ape2 lg..aku rs nak start dlm blog…byk lg aku kene blaja..

hohoho..banyak nye aku cite..nilah aku, kalo cite x tau bile nak abis..tanpe mengira ape yg aku cite ni korg nak denga ke tak..hahahaha..siblings aku pn cakap gitu..aku nak smbg skit lg..

5th, perkare kelima n strusnye aku nak wat time cuti ni…aku nak blaja memandu..aku survey2 dlu..mmg mahal, terkezut aku denga kwn2 aku kate dlm 1000+….dlm 1000 setengah..stlh mintak pndgn2 kwn2 termasuk kwn2 lame spt shakila n harris..mmg tu la harge kat kuantan ..1000 lebih, nak ke mak ayah bayar..huhuhu..arituh, mintak kayi tlg ajar aku camne nak drive, test drive ngan die ptg tu..bile ayah tau je aku nak bawk keta kayi, trus ayah x kasi, x payah die kate..hehehe..tyme tu die tgh buat keje2 kat halaman..susah tul die nak caye kat anak die yang ade sejarah clumsy dlm idup..kitorg angguk je..lepas kayi bawk keta satu round, aku ajak die gi beach. kat tmn gelora, die kasi aku test..tnpa pengetahuan ayah..first try, aku tkn myk kuat sgt..x brpa seimbang dgn clutch..enjin keta terpadam..2nd try, mcm dh ok, tp, keta susah nak gerak..tapi, dh gerak skit la..rp2nye, hand brake x turun…terus die risau keta baru die ni..aku tersenyum n aku kate..ok, x nak dah bawak..kitorg switch balik n balik umah………..aku mohon kt die jgn bgtau kat ayah.time kasih kayi!………erm, one day, aku bgtau ayh yg nak blaja mandu..n ayah cakap, x yah lah.mane ade keta nak bwk. dh beli keta nnti, br blaja…ok,ok, whatever la ayah..aku gaduh dlm ati…

lagi, time cuti ni, aku kene jd tutor kat alim..tlg die study..sian die aku tgk, x msk skolah lg, tgh tunggu surat on tukar sekolah kt kuantan..tp, kadang2 rase malasss je nak ajar die after beberape perkare yg die buat..

pnjg tul aku taip ni..minta maaf kalo ade terlanjur kata..sory bg sesiape yg x biase saya basakan diri aku..sesungguhnya kalo nak mnlis ni, mcm lg sng kalo bhskan diri saya, aku..mmg byk nasihat ayah tyme cuti ni, mn x nye, aku mmg duk ngan die ngan abamir kat umah..satu lagi nasihat ayah yang aku kene ingat..

“jangan jadi anak raje ooii..jadilah anak manusia biase”

die ucapkan tyme pagi yang dingin disbbkan hujan.tyme ni anak2 die masih tidur even jam dh kul 10..okies da..wassalam

Comments
  1. kamil says:

    mak aii…byknye nk wat….skang da wat smpai mne da?
    gud luck ek…he3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s