InCiDenT aT EnG HoNG

Posted: January 17, 2007 in LiFe^n^FamilY

eng hong..kelaka bunyinye..insiden ni actually berlaku 14 haribulan..not today or yesterday..today is still early..ayam pun x berkokok lagi..

14 Januari 06~Ahad~

After anta kayi balik u, sinngah makan jap, n terus ke eng hong..beli brg2 skit..time mak ngan ayah nak bayar,aku gi tgk kaunter hanphone jap kat tepi tangga pasaraya tu..

kat ctu ade 1 kaunterkaca, g memuatkan hp2.aku dtg. akak specky yg jage kaunter tu senyum kat aku

“nak tengok je..”

“xpe, bleyh2..tgkla”jwb akk tu

“sume ni baru ke?” aku tanya menunjukkan minat

“yang ni tak.yang lain sume baru” jawbnye smbil mnjkkan kt hp sony ericsson yg 2nd hand.

aku tgk je brg2 dlm kaunter ru.bukan sume hp die letak, ade tu die letak gamba je.

tiba2, ade sorang lelakiletak 1 botol kaca yang mengandungi minuman berwarna perang kekuningan atas sangkaanair tu kene bayar kat ctu.aku tgk je botol tersebut dan aku amati.minuman tersebut adalah a.r.a.k.

separuh terkezut,aku pandang je kakak tu.die pn terkejut gak.tetibe, rakannye menyape.”bukan bayar kat sini le..” lelaki yang ade kat kaunter hp ni terpinga2.diorg terus tinggalkan aku n akak tu yg memndg diorg.sempat gak aku pandang mereka berdua yg terpinga2.slh sorg dr mereka nmpk kurg sihat dgn muka yg cengkung dan bdn yg kurus.warna kulit diorg menyebabkan aku pasti yang mereka adalah melayu.

after diorg g, aku pndg je kakak tu.tunggu respon die.

dia mencemik.”..apa nak jadi..”this words came out from her mouth on that very moment.

aku pndg je die, n then aku berkte, “ISLAM tu..”

kakak tu tambah lg, “mmg org kita yang byk beli..”bunyi mcm sedih.

smbl mengangguk tnda setuju, trus aku pndg rak2 arak tu.berpuluh botol kaca yg warna warni.aku ulang balik ayat kakak tadi, ” ..ape nak jadi..”bunyi mcm satu keluhan.

then, aku branikan diri bertanye,

“akak tak kisah ke keje kt sini?”er…mksudku, keje kat sebelah rak arak2s..

“dlu, akak keje kat situ” jwbnye smbil tnjuk kat 1 sudut di dpn tangga,”pastu, bos suruh pindah sini”jelas akk tu.aku angguk je.sbnrnya, aku mmg prasan dr tadi, kaunter hp ni sblh tmpt arak.nampak macam x kene je bile akak ni jage kaunter hp sebelah tmpt arak2s.

“ye la, nak wat cmnekan, arahan bos,” aku menambah

“okla kak,g dlu ek, nak tgk2 je kat sini”smbgku lg smbl tersenyum dn buka lngkh utk beredar.

Akk tu angguk tanda setuju. smbl berjln, mata aku stil mengekori 2 pemuda td ke kaunter,hanya sorg shj kelihatan, die tgh bayar minuman tu, x sempat aku nak tgk die bayar sampai abis, sehingga aku sedar yang mak n ayah dh xde kat kaunter pembyrn.aku meluru kluar sehingga terlanggar brang org lain di kaki.aku bergegas ke kereta.mak sdg menungguku utk mendapatkan payung yg dipegangku sejak tadi.plik mak knape aku lmbt.k’dian,aku bgtau mak yg aku lmbt sbb g tgk hp kat dlm.

 msk dlm keta, aku start cite psal kejadian yang br aku alami tadi.memang tu kejadian biase, tapi, ni 1st time berlaku depan mata kpalaku sndiri.lepas crite aku abis,ulas mak,

“ye ke Islam orang tu?ntah2 org indonesia, bangladesh,india, siam..”

mmg optimis btul gaya mak berfikir.

“org melayu la mak..mesti Islam,”tegasku.

“org Melayu x semestinya Islam, ade je agama lain,” sampuk ayah pula.

“orang tu orang Islam kot, tapi,Islam pada namanya, x kerjakan ajaran ISlam,”aku mencelah balik, x puas hati dgn jawapan ayah.

Wallahu’alam.Kejadian tu sedikit sebanyak bukak mata aku.selame ni, aku terhad jln2 kat bandar setelah 5 thn duk asrama.mmg mende camni yg aku try nak discover.susah sangan ke nak sayang Islam.Wallahu’alam.manusia ni mmg pelbagai ragam, kalau x, x warna warni hidup.tapi, sume2nye balik pasal sikap.if u want, u’ll get it. if u don’t want, u’ll avoid it.

‘Ya Allah Ya Muqallibal Quluub, Sabbit Quluubana ‘alaa diinik watha’atik’

Ya Allah wahai Tuhan yang membolakbalikkan hati, tetapkan hati kami dia atas agama-Mu dan ketaatan utk-Mu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s