Ka Ya..Ka Ya..

Posted: January 17, 2007 in LiFe^n^FamilY

Duhai Kakya @Kaya……………..adus..nak ceramah plak..org mmg amat mals nih..ok..ok..moga ape2 yg huda tulis ni ade manfaat yerh…

Assalamualaikum dan salam sejahtera.Pada hari yang berbahagia ini, sy ingin menyampaikan suatu ceramah ttg bagaimana untuk mengawal tekanan.tekanan-suatu yang membebankan-kepala akan jadi berat-menyebabkan kita sukar buat sesuatu-justeru itu-teknn perlu diurangkan dengan cara2 yang betul-agar ia tidak melarat sehingga membahayakan diri.tekanan-berkait rapat dengan emosi.punca tertekan-tidak dapat sesuatu yang kita inginkan-contoh-tekanan belajar-tekanan belajar.AYAT NI KAYA PERLU ARRANGE SKIT

MASUK ISI

langkah pertama-sebagai orang Islam-kita perlu mendekatkan diri kepada Allah.-banyak cara-solat-baca al-Quran-beristigfar-berzikir.1 hadis ke pepatah-Hanya dengan mengingati Allah hati kan menjadi tenang-dalam bait-bait lagu raihan.kalau solat-kita perlu bertenang b4 slat-lupakan segala hal dunia-minta bantuan yang Esa untuk meleraikan segala kekusutan.

ISI KEDUA

ambil masa untuk bersenam-kementerian kesihatan syorkan bersenamlah at least 3x sehari dan setiap sesi antara 15-20 minit.kita dapat lupakan apa yang berlaku-peluh keluar-jadi lebih sihat-lepas geram kat game yang kita main-otak akan berjalan dengan cerdas-badan dapat oksigen yang cukup-akan mendorong akal berfikir rasional-lupa akan masalah dan mencari penyelesaian

ISI KETIGA

ambil masa untuk meditasi-meditasi ialah ketenangan-contoh-senaman yoga-rehatkan diri-lapangkan fikiran-sedut udara dalam2.hembus perlahan2-senaman orang cina-taichi-juga untuk memberikan ketenangan dan menyegarkan badan.saranan dr tuah-tengok warna hijau-elok utk menenagkan pkiran-

ISI KEEMPAT

sentiasa berfikiran positif-suntik emosi dengan kata-kata hikmat-ada suatu pepatah inggeris-what happened 2 you is not important as what happened in you-pk masalah sebagai suatu cabaran dan dugaan-fikir jalan penyelesaian-pk perkara2 yang menggembirakan-make urself smile n other peoples too.

PENUTUP

dgn cara2 di atas-tekanan dapat diminimumkan-tekanan-amat perlu dikawal -agar x melarat-dan merosakkan diri-BERI KESAN-org bunuh diri sbb x lulus periksa-terjun jambatan sbb putus cinta-sume ni -menghalang ke arah pembentukan diri yang syumul-menghalang pembentukan masyarakat dinamik dan harmoni-mengahalang pembentukan keluarga yang sakinah-cepat bertindak sbelum terlambat-sediakan payun sblm hujan-sblm nasi menjadi bubur.kita-manusia-yang sebaik2 kejadian-perlu bijak kawal emosi-emosi yang memandu sikap-sikap kunci kejayaan sesuatu perkara,kita manusia-perlu mendidik MAHU-kerana tanpa MAHU, sesuatu tidak akan berhasil walaupun kita TAHU. Mahu adalah soal hati.

note utk kaya : ok kaya, dh siap pn tasks huda.pndai2 la edit..penutup tu panjang sgt..mskkn skit ke dlm pendahuluan..upgrade ur word..tokok tambah..merapu2 skit..jdlah suatu ceramah yang panjang..huhuhuh..ok x isi ni? sebrg komen, pandangan, or anything else, i’m here 2 help..

————sesiape ade care2 best utk cope stress, silala leave comment, kerjasama anda amat dihargai..ssghnya ilmu itu luas dan ilmu Allah itu sgt luas……………——————-

Comments
  1. GTO says:

    selain 2, ambil diet yg seimbang..turut moleh mengurgkan tekanan.huhu.(“,)

  2. huda dh kaya tengok dh. thanks. nti kaya tgk pe lg yg cam tak bes kya otter. tapi cam mals la plak…. ngah3😛
    hu.. 1,2 ari ni jadi tukang besi tau tak. potong besi, gergaji besi, filing, n drilling mild steel.. dril lom siap. ptg ni nk g bt driling. mueskues3… kya mybe balik ngan abaeik kot. kalu ye, jumaat la balik..

    woke, arigatou gozaimasu~

  3. kamil says:

    tdo pn bley gak…he3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s