TiDO yang MemBahaYaKan

Posted: January 27, 2007 in LiFe^n^FamilY

semalam, ari jumaat..marah btul kat kya yg x kasi main komp die yg x best ni.die kate, g buat ekja len2 dlu.byk keje umah x wat lg.selagi x buat, jgn main komputer, PAHAm?die tambah lagi

“awk duk umah x buat ape2 yek?”

dengus aku dlm atie.”kalo ade kyi, 2-2 same je..die bukan nak bgn selagi kyi x bgn.kalo ade kyi, bukan nk tgking2 kyi mcm nipun.diam je .aku gak yg disuruh.isH.ngade tul”

die g tlg ayh ht dpu

aku curi2 main. then, die dtg balik n larang aku.

die g tolong ayah kat dapur balik dgn nabil.after ayah masak, ayah suruh aku buat air. aku marah ngan kya tadi, terus bam atas katil n buat2 nak tido.ayah jadi mangsa.marah kt kya, tp, trus x nak tolong ayah.

“tak nak tolong.nak tidoo je.24 jam.tak nak tolong.tak nak makan.tak nak wat keja.”dengus aku dalam ati atas katil.hfonku dicapai dan selalunye, mmg hfon jadi tmpt aku lps geram.

then, mataku terlelap till 12 oclok midday.

“ha..kul 12 baru bgn”spt biase kata2 ayah utk ank2nya yang bgn “awal” siang hari.

**********************************************************************************************************

maghrib hari yg same.

time asar td mkn byk sgt.perut fulled.maybe xde keja nak buat n aku duduk saje, then..mate pnn jd berat..penyakit nagn tuk dh datang.aku tertdo tanpa disedari tika azan mghrib berkumandang.

“huda2, bgn.solat maghrib”..kya kejut.jam mennujukkan beberapa min sblm kul 8.

“astagfirullahal’aziim..aku tdo tyme maghrib.”after solat, mataku still berat.then, aku bam atas katil..amik beberapa buku..try2 bace..spy x tido, but somehow..its end of sleep …

tyme tido byk kali terjage.memule, halim kejut sbb nak cari barang die.die tny aku yg tgh lalok babeng, then, mcm2 jwpn yg klua dr mulut.testi la..disket la..huhuh..nape die g tny tyme aku br bgn tdo?2nd time, aku sedar b4 late night.kya, halim, abaek, x tido lg.segar time tu.tp…disbbkan x bgn tido trus..aku trtido balik…astagfirullah..

mcm2 mimpi menerjah tyme tido..mimpi2 yang pelbagai n agak ngeri……mainan syaitan….awal pagi, aku tersedar.kya pn dh tido, bilik gelap, then, i didnt know somehow..aku nak bgn..then kepala aku terhantuk ngan kepala kya…”eh eh..sori kya…” then utk meredakan kesakitan. aku letak balik kepala tas bantal..then tertido trus..

finally, aku tersedar.pintu bilikterbukak.ade lmpu dr luar.”oh, ayh n mak mesti dh bgn.nak gi solat subuh.” aku cr hfon nak tgk jam.tp, xde.then, aku kuar g living room tgk decoder astro.5.53!.”Ya Allah.Isyak x lagi!”

aku bergegas amik wudhuk kat bilik air abdul sbb mak ade dlm bilik air girls.tgh2 solat isya, azan subuh kedengran.aku solat subuh trus……

dlm kul 7 lebih, pas perut kenyang, berhasrat nak mandi.bam jap atas katil sambil main handset..somehow, tertido lagi..astagfirullah..hingga kul 10…

*****************************

ape nak jadi..byknye aku tido..pk pk balik..maybe, Allah denga ape yg aku cakap dalam bilik semalam atas katil..yg aku ngomel sorang kat ayh..last2, mmg Allah tdokan aku ampir 24 jam……….x jage mulut lagi ble ckp ngan ayah…….

pg td, denga pendapat ayh pasal anak2 die..die tgh ebrbual dgn abaek, suruh abaek buat solat hajat..jage hubungan dgn Allah..nak cari keja ni..then die pun buat kesimpulan ttg ank2 die.. mak nyampuk…x elok sgt mkn kfc tu slalu..x tau die semeelih macam mne..then, mcm2 andaian yg aku denga hari ni..wallahu’alam..

apepun, take benefits from what have u encounter..dan ingat lah..orang yg rasai kemewahan di dunia nnti, akan merasai keperitan di akhirat kelak…………………kalo hidup kite senang sgt kat dunia, x bersusah payah nak menegakkan agama Allah,x bersusah payah nak jage agame, kesusahan yang yg menunggu kita di akhirat………….

then, aku kat sini..dh penin2 sbb tido byk sgt..thank you Allah..thnk u dad..thank u mom.. thak u kya..thank you all..

Comments
  1. kamil says:

    2 laa…seb bek dpt bgn lg….kan?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s