SeJaraH dan SeKarang..

Posted: January 29, 2007 in LiFe^n^FamilY

hari ini..29 Januari 07..6.00 petang..

ayah tgk news kat tv1.lepas abis crite tu, ayah sambung dgn crite ttg sejarah malaysia.sbnrnye, aku tgh xcited nak tgk mutiara hati.tp, just layan je rancangan ayah.

~mule2, crite tu start dgn dato mharaja lela n jww birch.kajdian ni berlku kat perak.then, smbg ngan kisah kat pahang.pasal dato bahaman, mat kilau.dlm crite tu, ade la tnjuk scene lakonan semula.dlm wira2 tnh melayu mnntg inggeris, terdapat raja yg sokong inggeris..dan org melayu yg sokong inggeris..kire mcm tali barut la tu..~

“pahlawan2 ni nak menentang inggeris..tp, raja sokong inggeris..adeorg melayu lain sokong inggeris..camne nak menang..” kata ayah smbil tersenyum kat mak

mak angguk saje.

“kalo gtu, jadi melayu lawan melayu lah.asalnye orang inggeris skit je.orangmelayu ramai.bukan susah kalo bersatu” tambah ayah lagi.

“samelah macam skarang..”tambah mak sambil mengangguk

“aah.bende2 ni berulang je..raja kasi bantuan kat ***a.kasi duit, kasi harta.cmne nak tolong org melayu..”

“orang melayu ni malas je.nak jadi pekerja maleh.malas nak berusaha.sume kasi kat org ***a. then dorg dr kuli, kuat usaha, lame2 jadi toke.org melayu, sudahnye, jadi kuli balik.

“aah yah.dr dlu lg frank swettenham ade tulis surat yg kaum melayu ni bagus ,berbudi bahsa, tp, malas, nak untung cepat je” tmbhku yang teringat surat frank swettenham yang dibentangkan time kem waktu ting3 dlu2.

“sejarah kite start dr mn? melaka kan? melaka dlu..dr parameswara..parameswara..parameswara..orang..” kata ayh smbil memndgku membuka kisah sejarah.

“orang india”jwbku selamba ingat x ingat.

“ish , ade plak org india.org palembang la..”

“aah la.hihih.lupe plak.”

ayah sambg lagi”die anak raje palembang then lari ke temasik.die yang mengasaskan melayu..melayu..larian..layu.lari.melayu tu..pelarian dalam bahase jawa.”

“oo..ye ke? tul ke ayh? ayh pndai cakap jawa?kalo org cakap ayh paham x?”

“ye la..x reti cakap jawa..skit2 paham le..”

–SeJaRaH–satu perktaan yang membosankan utk bdk2 skolah.huhuh.aku pnah mengalami rase yang same.bile bkk buku sejarah, mengantuk bleyh dtg.kisah2 lame.buat ape nak ingat? ni maybe persoalan yg selalu hinggap kat bdk2 skolah menengah.tak terkecuali aku dlu.ditambah lg, dengan dunia yg serba moden ini, kemakmuran dinikmati merata-rata.rp2nya, sejarah mmg 1 cbg yang penting.sebab..aku rase, history is part of life..sejarah akan berulang..spt nyanyian tomok..sejarah mungkin berulang..tp hakikanya, byk sejarah yg dh berulang..dan perkara yg same akan berlaku.

dan, utk membina kehidupan yg lebih baik, sejarah juga yg perlu diselidiki.kite kene tgk perkare2 lepas utk menempuh kehidupn yg lebih baik. mcm kisah tanah melayu tadi la, cume yg berulang dalam suasana dan manusia yg berbeza.dr skop kejadian, maybe blh ditaksirkan sebagai hampir serupa.

kalau melayu slalu dibuai2 mimpi indah dlm kemewahan, goyang2 kaki dlm kemalasan, x mungkin tidak tanah ini bukan milik melayu sepenuhnya dr batinnya. mungkin dr luaran, melayu yg memimpin, memerintah, tp, yg mengawal ekonominya, bukan  melayu. tp yang merosakkan, itulah melayu.melayu yang kian melayu bak kata miss ann dlm 1 assembly aritu kat sekolah.

bukalah mata.tingkatkan usaha.sejarah akan berulang.

Nasihat Imam Al-Ghazali :

“Perkara yang paling jauh ialah masa yang telah berlalu.”

moga beroleh pelajaran.rujukan:www.saifulislam.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s