Archive for the ‘LiFe^n^FamilY’ Category

first visit, menanam impian

second visit, aku mulakan usaha.

pulang dengan beberapa nombor telefon.

 

call call, tak angkat.

call lagi, tak angkat.

call no lain, suatu suara yang angkat. suara mudir.

 

 

setelah berbasa basi, aku diterima ke kelas.

SUBHANALLAH.. TAK PERCAYA..

ALHAMDULILLAH3.. TIADA KATA YANG MAMPU KU UNGKAPKAN…

SEMOGA ENGKAU TERUS BERIKANKU KEKUATAN UTK MENJAGA AMANAHMU INI…

Image

aku bersyukur..

ALLAH ALLAH ALLAH

T__________T

formspring.me

Posted: December 11, 2011 in LiFe^n^FamilY

Any question about dinar @ kuantan? http://www.formspring.me/dinarkuantan

detecting breast cancer

Posted: November 26, 2010 in LiFe^n^FamilY

salam..

pernah korang detect breast cancer x?

meh sini nak cerita..

saya ade seorang nenek.

satu hari, nenek mengadu sakit kat breast.

saya dah bimbang dah. saya datang n mintak nenek baring.

saya papit breast nenek.

dulu ade belajar kat satu konvensyen breast cancer kat taman gelora,

nak tau breast cancer ke tak,

papit breast tu, kalau ade lump@ketulan,

might be breast cancer.

then lepas belajar patho, i’ve been informed that breast CA(stand for cancer) is a malignant tumor.

It’s dangerous and it is known as carcinoma breast cancer.

Ok, balik pada nenek.

Saya papit2. rasa mcm ade.

Rujuk cik dokter. Dia kate tunggu dia balik.

Dia balik dan rasa x significant sangat.

Tapi, die mintak rujuk hospital. Dia tepon kawan, kawan wat surat reference suh g SOPD

G HTAA, amik surat reference, dan g SOPD utk amik tarikh appointment nenek ng dokter.

SOPD tu surgical outpatient department.

Hasilnya, 1 hb 12 ni.

Semoga nenek sihat2 aje

Allah.

 

Hargailah sihat anda sebelum sakit!!

 

ikan kukus versi mak kubang buaye

Posted: November 26, 2010 in LiFe^n^FamilY

salam..alhamdulillah jumpe lg:)

ikan kukus. sebenarnye, rebus, tp mak kate name kukus sedap lagi. ok, ma!

1. letak air dalam kuali.

2. bawang putih banyak lg dr merah. better guna bawang besar. 5 bawang putih, 3 bwg merah. just tumbuk bawang putih, dan potong bawang merah bulat2.

3. halia. juge tambah lengkuas dan serai sebagai penambah rasa 🙂

4. campur sume. letak garam.

5. letak ikan yang dah dibersihkan. guna ikan siakap best..

6. siap!!

 

tunggu org balik solat jumaat, then makan.

Alhamdulillah

ok..

sup ayam

Posted: November 26, 2010 in LiFe^n^FamilY

1. perencah sup

2. bawang mcm biasa 5 merah 3 putih. kali ni merah banyak dr putih

3. bahan tumis sup (cengkih+lawang+kulit kayu manis)

4. ayam potong kecik2

5. kentang dan carrot potong dadu besar2

 

caraaaa

1. tumis bahan tumis sup. tumis bawang

2. masukkan perencah dengan air.

3. masukkan ayam

4. biar masak skit dlu

5. tambah air sampai cukup, sampai tutup ayam. letak bunjut

6. garam secukup rasa.

7. letak kentang dan carrot.

8. biar beberapa minit.

9. alhamdulillah, siap!!

 

jangan lupe rasa dulu.

 

kalau kurang rasa, panggil mak mintak otter.

 

Ok..:)

Ilmu hari ini

Posted: November 22, 2010 in LiFe^n^FamilY

banyaknya pasal falsafah, alhamdulillah.

Karl Marx

– mengolahkan kapitalisme lalu mempromosi sosialisme dan komunisme

Machiavelli

– Prinsip Machiavelli ditekankan dalam buku beliau, the Prince.

menekankan prinsip moral dan pemerintahan berkuku besi.

-prinsip2 moral perlu bg laluan kat keperluan semasa, dan seseorang pemerintah berhak lakukan apa sahaja untuk pelihara pemerintahannya.

Menurut Machiavelli, sifat-sifat untuk seorang pemimpin politik yang berkesan adalah: (copy dari Wiki)

  • kesanggupan untuk mencontoh perangai tokoh-tokoh, khususnya mereka yang dimasukkan dalam buku Rom Kuno yang ditulis pada Zaman Pembaharuan;
  • keupayaan untuk menunjukkan bagaimana kerajaan adalah perlu untuk kesejahteraan penduduk-penduduk, umpamanya dengan demonstrasi akibat memberi laluan kepadaperintahan perusuh melalui pelonggaran genggaman kuasa;
  • dedikasi kepada cara berperang — kalaulah untuk kewujudan kawasan pemerintahan yang sebenarnya;
  • pemahaman bahawa perbuatan-perbuatan yang nampaknya kejam dan buruk mungkin sangat perlu untuk mengekalkan kestabilan dan kuasa;
  • berusaha untuk memberi tanggapan kewarakan untuk mempengaruhi orang-orang yang tidak beradab. Machiavelli menyanjung Maharaja Ferdinand dari Sepanyol kerana berkali-kali menyerang Itali dengan berselindung di balik agama; beliau memuji muslihat itu walaupun beliau benci akan serangan Itali oleh raja-raja yang lain; dan
  • kebijaksanaan untuk meminta nasihat, hanya jika perlu.

Libertarianisme

-falsafah plitik yang menunjukkan tuan badan boleh buat ape sahaja @ bebas thdp nyawa tnpa membebankan orang lain

pragmantik

satu cabang linguistik yang mengkaji hal2 struktur bahasa (in which context contribute to meaning)

semantik

bidang yg mengkaji selok belok makna

buku rujukan

: hamid enayat modern islamic political thought

: idea post marxism oleh ernesto leclau

rujukan :  wikipedia dan rausyanfikir.

sayur gulai nenas masak lemak

Posted: November 22, 2010 in LiFe^n^FamilY

Cara2.

1. letak sebuku santan )yg beku dah jadi sebuku)

2. bawang besar dihiris.

3. nenas

4. garam secukup rasa..

 

 

siap~..

alhamdulillah.

 

sardin ikan

1. bawang, lada ditumbuk

2. bawang besar dihiris.

3. tumis

4. masukkan sardin

5. asam keping 2/3 , ikut saiz

6. masak bedal sume..

 

iALlah sdap…

Alhamdulillah siap!

 

dah aku nak g lunch.

wassalam